Miről ismerhető fel az irritált fejbőr?

A fejbőr szorosan tapadó szövetrétegből álló bőrszövet. A külső réteg egy rendkívül vékony, állandóan megújuló hámszövet, melyet olyan sejtek alkotnak, melyek a felszín felé közeledve elveszítik víztartalmukat, sejtmagjukat, keratinizálódnak, ellaposodott formában érintkeznek a külvilággal.

A sejteket sejtközi kötőanyag köti össze, amely lipidekben gazdag és biztosítja a sejtek összetartását. Az így létrejött szaruréteg alkotja azt a védőréteget, amely megóvja a fejbőrt a külső környezet támadásaitól. Számos tényező viszont rongálhatja, roncsolhatja ezt a védőréteget, mely így egyre sérültebbé – irritálttá válik.

Az irritáció az alábbi négy tényező alapján állapítható meg:

A fejbőr állapota: az egészséges fejbőr természetéből adódóan sima, az érzékeny fejbőr száraz, enyhén hámlik.
A fejbőr színe: az érzékeny fejbőrön különböző elszíneződések tapasztalhatók (foltos kipirosodás).
A fejbőr feszessége.
A fejbőr viszketése, égető, szúrós érzés.

Mi az oka az irritációnak?

Az irritációnak külső és belső okai egyaránt lehetnek.

Külső tényezők:

nem megfelelő hajápolók használata,
gyakori dörzsölés, túlzott kefehasználat, mely hámláshoz vezet,
a hajszárító magas fokú melege, mely csökkenti a fejbőr vízkészletét,
levegő- és vízszennyeződés,
éghajlati változások,
sűrűn ismétlődő dauer, festés.
Belső tényezők:

stressz, idegesség, fáradtság,
kiegyensúlyozatlan táplálkozás,
hormonális jelenségek gyógyszerek.
Mit tegyek ha irritált a fejbőröm?

Ha a tünetek megegyeznek a fent leírtakkal, akkor nagyon fontos, hogy keresd fel a fodrászodat, bőrgyógyászodat, vagy engem, mielőtt magad választasz terméket a hajadra és félrekezeled. Ezzel nagyobb bajt okoznál. Kimondott, irritált fejbőrre való samponnal moss hajat, ami hidratálja, rugalmassá teszi a fejbőröd.

A reklámoknak ne dőlj be, azok a termékek, melyeket a boltokban meg tudsz venni, nem tartalmaznak akkora mennyiségben hatóanyagokat amekkorára egy problémás hajnak, fejbőrnek szüksége van. Legjobbak, a professzionális fodrász termékek, amiket fodrászkellékeseknél vagy fodrászatban tudsz megvásárolni.

Az irritált fejbőrt segít megnyugtatni és hidratálni a L’Oreal Sensi Balance sampon, mely visszaadja a fejbőr egyensúlyát.