Mi a zsírosodás, mi lehet az oka?

A fejbőrön hidrolipid filmréteg található, mely az izzadságmirigyek által termelt folyadékból (hidro) és a faggyúmirigyek által termelt faggyúból (lipid) áll. Ez a filmréteg hozzájárul a fejbőr és a haj egészségéhez, védőréteget képezve a kiszáradás, a baktériumok és gombák ellen. Az egészséges fejbőr az alapja a szép, egészséges hajnak.

Az egészséges fejbőr megtartja az összetevők egyensúlyát, azonban a faggyúmirigy túlzó működése a fejbőr és a haj zsírosodásához vezet. A túlzó működés okai lehetnek genetikai adottságok, hormonális betegségek, rossz táplálkozás, stressz, felszívódási problémák, valamint gyógyszerek , például fogamzásgátlók mellékhatásai. A faggyúmirigy túltermelés következtében a hidrolipid filmréteg könnyen túlfolyhat (például ha valamilyen hormonális behatás éri a szervezetet). Ilyenkor a felesleges faggyú először a fejbőrön gyűlik fel, majd végigfolyik a hajszálon, mely elnehezedik, összetapad.

Az összetapadt, zsíros felületű haj ápolatlanságot mutat, sajnos messziről felismerhető. Az esztétikai hátrányok mellett a rossz lélegzés hatására a fejbőr gyakran irritálttá válik, illetve jobban ki van téve a fertőzések veszélyének is.

Mire van szüksége a zsíros hajnak, hogyan kezeljük?

A zsíros hajnak elsősorban olyan samponra van szüksége, mely megtisztítja a fejbőrt a felesleges faggyútól és szennyeződésektől, mindemellett nagyon lágy, hogy ne irritálja az érzékeny fejbőrt.

A samponnak vissza kell adnia a haj volumenét és tartását is és mindezt tartósan biztosítania kell. A szokványos samponokkal történő hajmosás ezzel szemben fokozhatja a fejbőr zsírosodását!

A zsíros fejbőr kezelésére az általam használt és javasolt termék a L’Oreal Sebo Control sampon. Fejbőr kiegyensúlyozó technológiájának köszönhetően kíméletesen távolítja el a fejbőr faggyúfeleslegét. A fejbőr megtisztul és a haj nem zsíros többé. Ha valakinél a zsírosodás nem szokványos jelenség a samponos kezelés mellett fontos elgondolkodni a zsírosodás lehetséges okain és megszüntetni azokat. Segíthet egy életmódváltás, több sport, egészségesebb táplálkozás.